Αναζήτηση αναρτήσεων

Βερολίνο: εναλλακτικός ταξιδιωτικός/τουριστικός οδηγός

>> 13/8/10

Καιρό τώρα είχα στο μυαλό μου την ιδέα να φτιάξω μια ενότητα που θα αφορούσε ταξιδιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, επισκέψεις σε χώρες του εξωτερικού αλλά και μέρη της Ψαροκώσταινας και γενικά εντυπώσεις από ταξίδια που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και θα σχεδιάζονται και για το μέλλον. Θα ήταν όμως εξαιρετικά τετριμμένο το να αρχίσω να αραδιάζω τα κλασικά αξιοθέατα, μουσεία, τεχνουργήματα, αρχιτεκτονήματα, δρυμούς, ακόμα και πασίγνωστα και χιλιοπροτεινόμενα μέρη για να βγει κανείς το βράδυ, πράγμα που άλλωστε μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα οποιαδήποτε μπροσούρα ενός οποιουδήποτε ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Υπό το βάρος λοιπόν των παραπάνω σκέψεων αλλά κι επειδή είμαι ένα εγωιστικό και ψωνισμένο κωλόπαιδο που θέλει να ξεχωρίσει, αποφάσισα να κάνω κάτι το διαφορετικό. Με την βοήθεια μιας καταπληκτικής φίλης μου (μεγάλης fan των ταξιδιών, σαν κι εμένα, ΚΑΙ τρελού party animal - τ'ακούς ρε; Για εσένα τα λέω) αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το υλικό μας και να φτιάξουμε εναλλακτικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για διάφορους τουριστικούς προορισμούς. Οδηγούς που θα περιλαμβάνουν ψαγμένα μέρη για διασκέδαση, ξεχωριστά μέρη για φαγητό, υπαίθρια art events, underground sights καλλιτεχνικής έκφρασης και γενικά πράγματα που δεν βρίσκονται εύκολα σε συμβατικούς οδηγούς. Ελπίζω να αγκαλιάσετε αυτήν την ενότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον... κάτι έχει να πει. Πρώτος μας σταθμός το Βερολίνο. 

- Tacheles: Περιοχή που έχει καταληφθεί από αναρχικούς κι έχει διαμορφωθεί ως ένα συγκρότημα καταλήψεων και καταγωγιών που ενίοτε λειτουργούν το βράδυ και ως μπαράκια όπου μπορεί κανείς να διασκεδάσει με latin, rock, metal, electro και house ήχους (είσοδος ενίοτε υπάρχει αλλά το αντίτιμο είναι πολύ μικρό, σχεδόν συμβολικό).  Ωστόσο, τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα λαμβάνουν χώρα στο Tacheles κατά την διάρκεια της ημέρας με τις πολύ πρωτοποριακές υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής και street art (Kunsthaus, όπως είναι ο γενικός για όλα αυτά όρος στα Γερμανικά). Οι πιο πειναλέοι θα βρουν και μέρη για μαμ (μεταξύ μας, σερβίρεται εκεί ένα Bratwurst ΤΟΣΟ - με το συμπάθειο). Γενικά, το μέρος θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον οποιοδήποτε, ακόμα και για εκείνους που θέλουν να το επισκεφθούν μόνο και μόνο για να περιεργαστούν τον τρόπο ζωής στις αναρχικές καταλήψεις. Κώδικας ντυσίματος και άλλες τέτοιες μαλακίες δεν υπάρχουν, απλά επειδή η κατάσταση εκεί είναι γενικά πιο χύμα, μην σκάσετε μύτη με τα ψιλοτάκουνα ή το smocin. Για να είστε πιο άνετα, όχι τίποτε άλλο.



Η διεύθυνση του Tacheles είναι Oranienburgerstrasse 54 - 56a. Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να πάρετε το μετρό, να σταματήσετε στην Friedrichstrasse και από εκεί μετά με το S1 να κατεβείτε στην στάση Oranienburgerstrasse. Η διαδρομή του S1 ανήκει στις ροζ γραμμές όπως φαίνεται στον αναλυτικό χάρτη των διαδρομών του metro που παρατίθεται στο τέλος της ανάρτησης.

- Alexanderplatz: Το πιο κεντρικό σημείο του Βερολίνου. Φημίζεται για τον περίφημο και πανύψηλο Στύλο της.





Γενικά η Alexanderplatz είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη της πόλης, τίγκα στα μπαράκια και τα clubs. Το ότι είναι όμως κοσμοπολίτικη δεν σημαίνει ότι ξεχειλίζει από καγκουριά και ότι δεν έχει και πιο ψαγμένα spots για να ανακαλύψετε. Ενδεικτικά αναφέρω ένα μέρος, ένα μπαράκι στην Rosa Luxemburgh Platz, ακριβώς μια στάση του λεωφορείου πριν την Alexanderplatz. Δυστυχώς το όνομά του το έχει σκεπάσει η λήθη, αλλά είναι κοντά στην στάση. Θα το βρείτε.
Γενική πρακτική στα μέρη πέριξ της Alexanderplatz είναι η εξής: σταμπάρετε ένα ζευγάρι, κατά προτίμηση Γερμανών, και πάρτε το από πίσω. Ακολουθήστε το και μπείτε στο ίδιο μαγαζί που θα μπουν κι αυτοί. Κατά πάσα πιθανότητα το μέρος θα σας αρέσει, αλλά και πάλι, αν σας χαλάει κάτι σε αυτό, κάντε την με ελαφρά πηδηματάκια και επαναλάβετε την ίδια πρακτική μέχρι να βρείτε να κάτσετε κάπου που σας ικανοποιεί. Με εμάς αυτή η πρακτική είχε εκπληκτικά αποτελέσματα και ενδείκνυται γενικά σε κεντρικά μέρη πόλεων του εξωτερικού όπου γίνεται χαμός και δεν ξέρει κάνεις πού να πρωτοπάει.

- Περιοχές και οδοί με ιδιαίτερα μέρη για να βγει κανείς κι εκπληκτική μουσική (γερμανικές μπυραρίες αλλά και μέρη με ζωντανή blues, rock, jazz, funk, ακόμα και κουβανέζικη μουσική) μπορεί να βρει κανείς στις εξής περιοχές κι οδούς: Warschauer Strasse, Kreuzberg (περιοχή με πολλούς μετανάστες και ιδιαίτερα Τούρκους - μπορεί να πετύχετε και αρκετές γυναίκες που φοράνε φερεντζέ ή μπούργκα - όπου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάφορα oriental μαγαζιά... εν τούτοις το φαγητό εκεί δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, οπότε αν μπορείτε αποφύγετέ το) και μέρη του ανατολικού Βερολίνου όπως η Friedrich Strasse και η Prenzlauerberg. Οι στάσεις του μετρό που είναι τοποθετημένες στα τελευταία μέρη είναι οι Schönhauser Alle, Ebenswalder Strasse και Prenzlauer Strasse.


Στην παραπάνω ανατολική περιοχή μπορεί κανείς να βρει και ιταλικά, ισπανικά, μεξικάνικα και ταϋλανδέζικα εστιατόρια στις οδούς Kollwitzstrasse, Husemannstrasse και Danziger Strasse.

- Savignyplatz: Μια από τις κεντρικότερες φαγητο - περιοχές του Βερολίνου. Η Savignyplatz είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε έκταση και μπορεί κανείς να βρει εστιατόρια με ευρωπαϊκή, ασιατική, ακόμα και αφρικανική κουζίνα. Εδώ μπορείτε να ξεχαρμανιάσετε και να κάνετε διάφορες δοκιμές σε εδέσματα που δύσκολα μπορείτε να βρείτε αλλού... παρ'όλ'αυτά δείξτε και λίγη προσοχή και μην φάτε ό,τι να'ναι. Π.χ. στα βιετναμέζικα εστιατόρια σερβίρουν κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο! Μπλιαχ...







- Potzdamer Platz: Περιοχή διαμορφωμένη σαν εμπορικό κέντρο, με μαγαζιά, εστιατόρια και καταστήματα. Είναι ιδανική για βόλτα και χάζι, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας και Τηλεόρασης το οποίο καταδεικνύει όχι μόνο την εξέλιξη των οπτικοακουστικών συσκευών αποτύπωσης και απεικόνισης από τις απαρχές τους ως τις μέρες μας, αλλά επιπλέον περιέχει και φωτογραφικά κ.ά. ντοκουμέντα της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας. Αξίζει να το επισκεφτείτε.





- Unsichtbar: Αυτό πιστεύω ότι θα σας προσφέρει (αν το αντέχει βέβαια η τσέπη σας, γιατί είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές) μια από τις πιο διαφορετικές εμπειρίες που θα μπορούσατε να έχετε στο Βερολίνο αλλά και γενικά. Με λίγα λόγια, το Unsichtbar είναι ένα εστιατόριο - bar όπου θα σας εξυπηρετήσουν άνθρωποι τυφλοί ή γενικά με προβλήματα όρασης.
Το μαγαζί δουλεύει μόνο με κρατήσεις. Αφού λοιπόν έχετε ήδη κρατήσει rezervé από την προηγούμενη μέρα και μέσω τηλεφώνου κάποιο τραπέζι, όταν πάτε στο Unsichtbar θα εισέλθετε σε έναν τελείως σκοτεινό χώρο και θα οδηγηθείτε σε ένα εξίσου σκοτεινό δωμάτιο. Εκεί θα παραγγείλετε το φαγητό και/ή το ποτό σας και η εξυπηρέτησή σας θα γίνει από αξιοθαύμαστα ακριβείς και εκπληκτικά ευγενικούς ανθρώπους με προβλήματα όρασης.  Έτσι, από την μια θα θαυμάσετε το πόσο πολύ έχουν προσαρμοστεί οι σερβιτόροι στο περιβάλλον εργασίας τους (αφού για αυτούς το απόλυτα σκοτεινό μέρος δεν κάνει καμία αίσθηση, μια κι έχουν μάθει να κινούνται άνετα μέσα σε αυτό χάρη στην έντονη αίσθηση προσανατολισμού τους και την οξυμένη ακοή και αφή τους) και από την άλλη θα σπάσετε πλάκα με το πόσο ψάρια έξω από το νερό θα νιώσετε οι ίδιοι/ες, αφού, στην αρχή τουλάχιστον, δεν θα βρίσκετε καν τον στόχο με το πηρούνι σας! Χώρια που, αν κάνετε ησυχία, μπορείτε άνετα να την βρείτε και με το amore σας. Ή από την άλλη, αν σας κεράτωσε και θέλετε να τον/την εκδικηθείτε και να μην κατηγορηθείτε, εδώ είναι το ιδανικό μέρος! "Κύριε δικαστά, δεν φταίω, δεν έβλεπα και νόμιζα ότι κάρφωνα ένα φιλέτο!" Μμμμ, κάτι μου λέει πως δεν έπρεπε να το πω αυτό...


Το Unsichtbar βρίσκεται στην Gormanstrasse 14. Περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:  http://www.unsicht-bar-berlin.de/unsicht-bar-berlin-v2/en/html/home_1_idea.html

- Tiergarten: Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα πάρκα στο Βερολίνο, γεμάτο από ξέφωτα, μονοπάτια, λιμνούλες, αλσύλλια και κρυμμένα μέσα στις φυλλωσιές τεχνουργήματα, όπως προτομές, αγαλματίδια, συντριβάνια και μικρές γούρνες. Μπορείτε να φάτε ώρες ή μέρες εκεί απλά και μόνο βολτάροντας, αλλά αν μη τι άλλο πιστεύω πως αξίζει να κάνετε μια στάση σε ένα μικρό self service εστιατόριο κοντά στην λίμνη Neuer See, όπου μπορείτε να απολαύσετε την μπύρα και τον μεζέ σας παρακολουθώντας την πανέμορφη θέα με τις συγκοινωνούσες λιμνούλες. Χώρια που σαν επιδόρπιο έχει κάτι ΚΟΛΑΣΜΕΝΕΣ φράουλες με mascarpone!



Αυτό όμως που αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης των επισκεπτών στο Tiergarten είναι το περίφημο Victory Column. Το Victory Column είναι ένα μνημείο σαν πύργος ή κοίλη κολώνα στην μέση του πάρκου. Μπορείτε να μπείτε μέσα του και να ανεβείτε ως την κορυφή του, από την οποία η θέα θα σας κόψει την ανάσα. Θα διαπιστώσετε την πλήρη έκταση του Tiergarten, το οποίο βρίσκεται εν είδει πράσινης όασης σε μια από τις πιο κεντρικές και πυκνοχτισμένες περιοχές της πόλης, αλλά επιπλέον θα θαυμάσετε την ακτινωτή/αστεροειδή μορφή των δρόμων εντός του πάρκου, οι οποίοι ξεκινούν από την κομβονησίδα πάνω στην οποία βρίσκεται το Victory Column και απλώνονται μέσα στο Tiergarten ώσπου να συναντήσουν τον περιφερειακό του πάρκου δρόμο που έρχεται από την πόλη και το περικλείει εν είδει περιμέτρου.
Βέβαια, σας προϊδεάζω ότι η ανάβαση στο Victory Column δεν ενδείκνυται για καπνιστές, καθώς μέχρι την κορυφή απαιτείται να ανεβείτε πάνω από 300 σκαλιά. Και μην σκέφτεστε τίποτα ανελκυστήρες... δεν υπάρχουν.






- Κλείνοντας, παραθέτω κάποιους χάρτες που είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικοί.

Γενικός οδικός χάρτης: http://www.berlin-life.com/map/map.php
Χάρτης με όλες τις διαδρομές του metro (αυτός ειδικά είναι must - δεν υπάρχει ευκολότερος και πιο σίγουρος τρόπος μετακίνησης στο Βερολίνο από το metro):

8 σχόλια. Βγάλτε το από μέσα σας!:

a-kentavrou 13 Αυγούστου 2010 στις 10:31 μ.μ.  

Καλησπέρα Dimo,περαστικός από Αθήνα είδα την ανάρτηση σου.
Ενα σχόλιο θα κάνω εκείνο το αγαλμα το χρυσαφί το victory column,απαίσιας αισθητικής με βάση τα Αρχαία Ελληνικά κριτίρια.
Καλά να περνάς τα λέμε Σεπτέμβρη...

Dimos 15 Αυγούστου 2010 στις 10:55 μ.μ.  

Καλησπέρα φίλε Μιχάλη. Εγώ την είχα σκαπουλάρει για τον 15αύγουστο αλλά τω΄ρα back to Salonica. Ε καλά τώρα, δεν υπάρχει καμία επαφή αυτού του νεοκλασικού αγαλματιδίου με την τελειότητα, την συμμετρία και την αρμονία των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων. Μην συγκρίνουμε την βούρτσα με την π...

Ανώνυμος 16 Αυγούστου 2010 στις 1:16 π.μ.  

πούτσα;

Dimos 16 Αυγούστου 2010 στις 1:35 π.μ.  

Πες το σωστά. Σαλονικιώτικα. Μπούτσα. Με μπ.

mutzenbacher 16 Αυγούστου 2010 στις 6:15 μ.μ.  

Αν και δεν έχω πάει Βερολίνο νομίζω ότι είναι η πολή που θα μπορούσα να ζήσω. Αν πάω σίγουρα θα επισκεφτώ το Unsichtbar το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Το αγαλματάκι στην Siegessäule είναι αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των Γερμανών...και δε μπορώ καν να το δω σε σχέση με τα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Καυτά χωριάτικα φιλιά!!!

Dimos 16 Αυγούστου 2010 στις 8:00 μ.μ.  

Josephine γλύκα μου, κι εγώ θα μπορούσα να ζήσω στο Βερολίνο. Το ζήτημα είναι αν θα μπορούσε αυτό να ζήσει με εμένα μέσα.

Όταν λες ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των Γερμανών, τί εννοείς; Λόγω της αυστηρής του γραμμής κι έτσι; Το μυαλό μου έχει γίνει πουρές από τα μπετά και η ικανότητα μου για συνειρμούς έχει πέσει στο επίπεδο της νοημοσύνης του Μεϊμαράκη.

Για κάθε καυτό και χωριάρικο φιλί σου σε ανταποδίδω ένα υγρό ρούφηγμα... όπου θες.

Ioanna 17 Αυγούστου 2010 στις 8:42 μ.μ.  

Καλησπέρα και από 'δω...

Μία πραγματικά πολύ ένημερωμένη ανάρτηση. Ένας πραγματικός οδηγός ταξιδιών. Το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Εμένα βέβαια η Γερμανία δεν με ελκύει σαν χώρα. Ίσως είναι η αυστηρότητά τους σαν έθνος? Η ψυχρή τους συμπεριφορά γενικότερα? Το απίστευτα δυσχώνευτο φαγητό τουε? Δεν ξέρω... Πάντως και εμένα δεν θα με κρατούσε το Βερολίνο...

Καλά για το χρυσό αγαλματάκι δεν σχολιάζω!. Μου φαίνεται λίγο κιτς το γλυπτό τους και ναι! με ενοχλεί που αντιγράφουν την τέχνη. Η αρχαιοελληνική είχε ουσία. Αυτοί "πέταξαν" την ουσία και κράτησαν μόνο τον τύπο. Τί να πείς?

Καλό βράδυ :)

Dimos 17 Αυγούστου 2010 στις 8:58 μ.μ.  

Μμμμμ... τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Ίσως και μετατόπισης του ενδιαφέροντος (πωωωωωωωωωωωωωωω, τί είπα πάλι ο μπούστης).

Η ΦΑΣΗ ΓΗΣ - ΣΕΛΗΝΗΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΤΥΠΟΥΣ...

ΠΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP