Αναζήτηση αναρτήσεων

Δειλινό στην Αβάνα

>> 16/4/10

Κάποια στιγμή θα την κάνω. Όχι για πάντα, αυτό είναι σίγουρο - θα αφήσω εγώ για πάντα την Θεσσαλονίκη; Αποκλείεται... την αγαπάω υπερβολικά για να διαπράξω τέτοιο έγκλημα. Απλά μετά την σχολή έχω ήδη βάλει στόχο για μεταπτυχιακό στην Βαρκελώνη. Και καλά κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι εκεί βρίσκεται το καλύτερο πρόγραμμα πάνω στην πράσινη/ενεργειακή/βιώσιμη ανάπτυξη και την βιοκλιματική αντιμετώπιση των κτιριακών δομών... πράγμα που δεν ισχύει, μια και τα πληρέστερα θεωρούνται εκείνα που διδάσκονται στα Πολυτεχνεία της Βουδαπέστης και του Debrecen. Αλλά αν και οι μαγυάρικες αυτές πόλεις είναι πανέμορφες, όπως και γενικά η Ουγγαρία, εν τούτοις η κοιτίδα των Καταλανών μου αρέσει, έτσι όπως την σκέφτομαι τουλάχιστον, πιο πολύ. Είναι που έχω και μια αδυναμία στην ισπανική γλώσσα και κουλτούρα γενικά... χώρια που άμα δω την Sagrada Familia από κοντά παίζει να πάθω αναφυλακτικό σοκ και μετά να μην μπορούν να με συνεφέρουν η Megan Fox και η Eva Mendes μαζί.
Μετά το μεταπτυχιακό και μέχρι να εξαντληθεί πλήρως η περίοδος της αναβολής μου, οπότε θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να επιστρέψω για να τελειώνω με την θητεία μου, σκέφτομαι για κανένα χρόνο να γυρίσω την Ευρώπη κι έπειτα την Λατινική Αμερική. Α, η Λατινική Αμερική! Κούβα, Αργεντινή, Μεξικό, Ουρουγουάη, Χιλή, Βραζιλία... Havana, Buenos Aires, Montevideo, Rio De Janeiro...
Βέβαια είναι γεγονός ότι θα'ναι αδύνατον να πραγματοποιήσω όλα τα παραπάνω, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με ένα όσο να'ναι περιορισμένο budget, αλλά το έχω οπωσδήποτε στο μυαλό μου. Μέχρι τότε όμως, μου αρκεί να παίρνω ερεθίσματα από ανθρώπους, γλώσσες, προφορές, εδέσματα και κυρίως από την μουσική παράδοση των εκάτοτε χωρών.
Αυτό που θα μοιραστώ μαζί σας είναι το υπέροχο από κάθε άποψη κομμάτι "Chan Chan" του αρχετυπικού κουβανέζικου group Buena Vista Social Club, ενός φαινομένου που ξεκίνησε την δεκαετία του '40 ως μια λέσχη φίλων της μουσικής και μετεξελίχθηκε σε ένα πολυπληθές και πολυτάλαντο συγκρότημα, που παραδόξως, πέρα από τις ξεχωριστές δουλειές των μελών του (όπως των βιρτουόζων κιθαριστών Eliades Ochoa και Compay "Secundo" Muñoz που κυκλοφόρησαν τα "Sublime illusion" και "Mi sueño" αντίστοιχα), κυκλοφόρησε ως ενιαία μπάντα μόνο ένα - και ομώνυμο - album! Ένα album πάντως που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην κορυφή της ethnic jazz, με τον τόσο νοσταλγικό και συνάμα ερωτικό του ήχο. Σας αφιερώνω το κομμάτι με το οποίο ανοίγει.


De Alto Cedro voy para Marcane.
Llego a Cueto, voy para al Mayari.

El cario que te tengo,
no te lo puedo negar.
Se me sale la babita,
yo no lo puedo evitar.

Cuando Juanita y Chan Chan,
en el mar cernan arena,
como sacuda el jibe,
a Chan Chan le daba pena.

Limpia el camino de paja,
que yo me quiero sentar.
En aqul tronco que veo,
y as no puedo llegar...

De Alto Cedro voy para Marcane.
Llego a Cueto voy para al Mayari.

(Ακολουθεί χονδροειδής μετάφραση στα ελληνικά. Παρακαλώ για την επιείκεια όσων είναι καλύτεροι γνώστες της ισπανικής από εμένα, εγώ είμαι ακόμα σε νηπιακό στάδιο).

Έρχομαι από το Alto Cedro και πάω στο Marcane.
Φτάνω στο Cueto και κατευθύνομαι στο Mayari.

Την αγάπη που αισθάνομαι για εσένα,
δεν μπορώ να την αρνηθώ.
Σαλιαρίζω όλη την ώρα,
δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς.

Όταν η Juanita και η Chan Chan
έπαιζαν οι δυό τους με την άμμο στην παραλία,
πόσο η Chan Chan λίκνιζε το κωλαράκι της,
και πόσο την διέγειρε αυτό.

Καθαρίστε το μονοπάτι από τα ξερόφυλλα των ζαχαροκάλαμων,
θέλω να κάτσω να ξαποστάσω.
Θέλω να ξεκουραστώ σε εκείνη εκεί την καρότσα,
αλλιώς δεν με βλέπω να τα βγάζω πέρα...

Έρχομαι από το Alto Cedro και πάω στο Marcane.
Φτάνω στο Cueto και κατευθύνομαι στο Mayari.

Βέβαια οι στίχοι χάνουν από την ελλειπέστατη μετάφραση (πάντως, όσων αφορά εκείνο το "κωλαράκι", ήταν πράγματι η καλύτερη δυνατή απόδοση που μπορούσα να κάνω), αλλά και πάλι το νόημα είναι εμφανές. Όλα γίνονται για ένα πιπίνι!
Buenas tardes και φιλιά. Τα λέμε πάλι συντόμως...

8 σχόλια. Βγάλτε το από μέσα σας!:

Thalassenia 16 Απριλίου 2010 στις 10:52 μ.μ.  

Είμαι σίγουρη ότι τα περισσότερα από αυτά που έχεις στο μυαλό σου θα τα καταφέρεις.
Εύχομαι όλα.
Τις πληροφορίες για το group δεν τις ήξερα, το κομμάτι όμως ναι.
Είναι πολύ μελωδικό.

Χαιρετώ σε αγαπητέ μου.

Dimos 17 Απριλίου 2010 στις 3:53 μ.μ.  

Αυτό ελπίζω κι εγώ... να τα πραγματοποιήσω. Να περάσεις ένα όμορφο σαβ/κο.

α Κενταύρου 17 Απριλίου 2010 στις 8:27 μ.μ.  

Να πραγματοποιήσεις όλα σου τα σχέδια.
Πάντως και το Αμστερνταμ προσφέρεται για μεταπτυχιακά Πολιτικού Μηχανικού λόγω των φραγμάτων για να αναχαιτήσουν τη Βόρεια Θάλασσα.
Είναι βέβαια και το γυναικείο φύλο που μερικές φορές καθορίζει και τους προσανατολισμούς σε ένα άνδρα,αυτά που τώρα τα λες με το γενικό όρο πιπίνια.

Dimos 17 Απριλίου 2010 στις 8:59 μ.μ.  

Έτσι είναι... αλλά να με συμπαθάς, τον όρο "πιπίνια" δεν τον χρησιμοποιώ γενικά. Όταν έγραψε αυτό το τραγούδι στα τέλη του '80 ο μουσικός Compay Muñoz, ήταν ήδη σε προχωρημένη ηλικία, αν αναλογιστούμε ότι έφυγε από την ζωή το 2003 στα 95 του. Παρ'όλ'συτά εντός του τραγουδιού μιλάει για κάποια Chan Chan που έπαιζε με την φίλη της Juanita σε μια παραλία με την άμμο! Τουλάχιστον όπως το κατάλαβα εγώ, θα πρόκειται για κάποια δροσερή νεανική θηλυκή ύπαρξη, ήτοι "πιπίνι". Άλλες επιστημονικές ονομασίες του "πιπινιού" είναι "γκομενίτσα", "παίδαρος" (πήραμε αυτήν την έκφραση από τις γυναίκες και την κάναμε unisex) ή "τούμπανο" (χαρακτηρισμός που αποδίδεται και σε γυναίκες πλουσίων προσόντων ενδεχομένως μεγαλύτερες σε ηλικία από το τυπικό πιπίνι). Είδες ο γερο - μουσικός; Προχωρημένη ξεπροχωρημένη ηλικία, το μυαλό του στα κοριτσάκια! :)

mutzenbacher 17 Απριλίου 2010 στις 9:38 μ.μ.  

Θεσσαλονικη - Βαρκελώνη - Ριο - Κούβα - Μπουενος Αιρες - Μεχικο - Κορινθος - Βρυσικά Εβρου.

Dimos 17 Απριλίου 2010 στις 9:50 μ.μ.  

Πλάκα πλάκα... Έτσι θα γίνει. Αν και μου φαίνεται πως οι νεοσύλλεκτοι δεν είναι σίγουρο αν θα παρουσιαστούν στην Κόρινθο. Παίζει και ο Αυλώνας... Πάντως μετά, τα σύνορα είναι στάνταρ. Είτε είναι Έβρος, είτε είναι Καστελόριζο. Εκτός βέβαια αν σε λένε Κασιδόκωστα και εν μέσω της θητείας σου φύγεις για κανένα μήνα για διακοπούλες στα Κανάρια Νησιά.

Είδες τί κάνει το γαμημένο το μέσον; Και να φανταστείς ότι ένας από τους πιο καλούς μου φίλους που έκοψε την αναβολή του και υπηρέτησε πιο μικρός στα ειρηνευτικά σώματα στην Κύπρο, είχε ετοιμοθάνατο τον πατέρα του και μέχρι να πάρει έκτακτη άδεια πέρασε τα πάνδεινα. Τελικά τον έχασε τον πατέρα του και μετά του την έδωσαν. Ούτε κατάφερε να τον αποχαιρετήσει και μόλις που πρόλαβε να παραστεί στην κηδεία του. Θυμάμαι όταν είχε γυρίσει στην Θεσσαλονίκη ήταν σε αλλόφρονη κατάσταση.

anidifranco 18 Απριλίου 2010 στις 9:06 π.μ.  

Pleaseee!!!!!Take me with you!!!! :-)

Dimos 19 Απριλίου 2010 στις 12:06 π.μ.  

Αυτό είναι το μόνο εύκολο! :)

Η ΦΑΣΗ ΓΗΣ - ΣΕΛΗΝΗΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΤΥΠΟΥΣ...

ΠΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP