Αναζήτηση αναρτήσεων

Το πράσινο στοίχημα της επόμενης 10ετίας - Η "καθαρή" ανάπτυξη και η δημιουργία πιθανών θέσεων εργασίας

>> 26/10/09

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Greenpeace, η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα μας, στα πλαίσια μιας φιλικής προς το περιβάλλον ενεργειακής πολιτικής, πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματά της, μπορεί επιπλέον να απορροφήσει ή να δημιουργήσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης έως και για το 8% του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα:

- Φωτοβολταϊκά τόξα


Εάν επιτευχθεί ο κοινοτικός στόχος για κάλυψη έως το 2020 των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν μπορούν να φτάσουν τις 58000, δηλαδή το 1/3 περίπου των θέσεων πλήρους απασχόλησης που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει γενικότερα η πράσινη ανάπτυξη. Ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά τόξα, υπάρχουν ήδη σε λειτουργία ή ανάπτυξη πέντε μονάδες παραγωγής συνολικής δυναμικότητας περί τα 200 MW ετησίως. Υπάρχουν, επίσης, ήδη εκατοντάδες εταιρείες εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην χειρότερη περίπτωση (0,5 GW έως το 2020), θα δημιουργηθούν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, ενώ στο ακραίο ενδεχόμενο που καλυφθεί το 12% της ηλεκτροπαραγωγής  από τα φωτοβολταϊκά (6,8 GW), τότε οι νέες θέσεις εργασίας μπορούν να φτάσουν τις 117.200!

- Κατασκευές (γενικότερα)


Ο τομέας των κατασκευών απασχολεί περί τα 385.000 - 400.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων εργατών, συνεργείων, μηχανικών, μελετητών και προσωπικό σε κατασκευαστικές εταιρείες) και είναι από εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Αλλά και εδώ υπάρχουν νέα δεδομένα που μπορούν να αναστρέψουν την δυσμενή εργασιακή κατάσταση των τελευταίων ετών. Τα νέα κτίρια κατασκευάζονται έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τον Νέο Κανονισμό Θερμομόνωσης (αλλαγές σημειώνονται και στον τρόπο σύνταξης μιας κατασκευαστικής μελέτης, όπου συντάσσεται ξεχωριστό τευχίδιο με υπολογισμούς για τις θερμομονωτικές ανάγκες του κτιρίου σύμφωνα με το εμβαδόν του), παράλληλα με ενεργειακώς οικονομική προσέγγιση στον σχεδιασμό του καθώς και αξιοποίηση της προσλαμβανόμενης από το κτίριο ηλιακής ενέργειας με κατάλληλες διατάξεις. Ωστόσο το πρόβλημα της στάθμισης του ενεργειακού ισοζυγίου εντοπίζεται στα ήδη υπάρχοντα ενεργοβόρα κτίρια κι εδώ ακριβώς είναι που θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων θα δημιουργήσει τουλάχιστον 25.000 και με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη 56.000 θέσεις εργασίας.

- Βιολογική γεωργία


Η στροφή στην βιολογική γεωργία αναμένεται να δημιουργήσει 10% - 30% περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα συμβατικά αγροκτήματα. Αν το 20% των καλλιεργειών μετατραπεί σε βιολογικές την ερχόμενη δεκαετία, θα δημιουργηθούν 10.000 - 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

- Αιολικά πάρκα


Καθώς μεγάλες προσπάθειες γίνονται για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών νησιών (καθώς και των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχουν αξιόλογη ανεμοδυναμική), είναι φυσικό τα αιολικά πάρκα να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν εκτιμάται ότι για κάθε MW που παράγεται θα δημιουργούνται 15,1 θέσεις πλήρους απασχόλησης, με συνολικό αποτέλεσμα στο τέλος της δεκαετίας 25.000 θέσεις.

- Ηλιοθερμία


Καθώς όλο και περισσότερες βιομηχανικές φίρμες ρίχνουν μεγάλο βάρος στην κατασκευή και διάθεση ηλιακών συλλεκτών, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί μια θέση ανά 87 τετραγωνικά μέτρα παραγόμενων συλλεκτών, με συνολικό αποτέλεσμα στο τέλος της δεκαετίας 20.000 θέσεις.

- Ανακύκλωση


Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανακύκλωσης των απορριμάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 11.200.

Αθροίζοντας λοιπόν τα παραπάνω αναμένεται η δημιουργία 260.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας κατά το μέγιστο, και με μετριοπαθέστερες προβλέψεις, γύρω στις 170.000. Αυτά αφορούν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον όμως, θα έχουμε και την δημιουργία έμμεσων θέσεων απασχόλησης, που πυροδοτούνται από την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σε ευρύτερους κλάδους της οικονομίας, λόγω τόνωσης της κατανάλωσης. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, δημιουργούνται 1,6 τέτοιες έμμεσες θέσεις για κάθε μία θέση πλήρους απασχόλησης. Με πρόχειρες λοιπόν πράξεις, αναμένεται ότι οι συνολικές θέσεις που θα δημιουργηθούν (πλήρους απασχόλησης και έμμεσες) θα ξεπερνούν τις 400.000!
Βλέπουμε λοιπόν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη που προσανατολίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και γενικότερα προς την φιλική προς το περιβάλλον αντιμετώπιση ενός ευρύτατου φάσματος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι, εκτός των άλλων, και κερδοφόρα από οικονομική και εργασιακή σκοπιά, αφού η απασχόληση τόσων ανθρώπων θα έχει ως συνεπακόλουθο τόσο την μείωση του ελλείματος, όσο και την δημοσιονομική εξυγίανση ενός μέρους τουλάχιστον του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

3 σχόλια. Βγάλτε το από μέσα σας!:

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2009 στις 9:07 μ.μ.  

perivallon twra

Dimos 2 Νοεμβρίου 2009 στις 9:08 μ.μ.  

Αμλαν πια με αυτά τα ανώνυμα σχόλια ρε παιδιά! Αφήστε ένα όνομα!

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2012 στις 5:00 μ.μ.  

Άντε να δούμε τι θα γίνει και με τα φωτοβολταικά συστήματα. Φαίνεται αρκετά καλή κίνηση πάντως.

Η ΦΑΣΗ ΓΗΣ - ΣΕΛΗΝΗΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΤΥΠΟΥΣ...

ΠΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP