Αναζήτηση αναρτήσεων

"Πράσινα" sites στο Διαδίκτυο - λύσεις και περιβαλλοντικές προοπτικές

>> 11/10/09

Η άκρατη αστυφιλία των τελευταίων δεκαετιών στον ελλαδικό χώρο έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν απάνθρωπο περιβάλλον διαβίωσης στις πόλεις. Η ρύπανση του αέρα, των υδάτων αλλά και του καθ'αυτού αστικού περιβάλλοντος, οι χωματερές, οι βιομηχανικές ζώνες, η έλλειψη πάρκων και πράσινων πνευμόνων κοντά ή μέσα στις αστικές ζώνες (και η συστηματική καταστροφή των λιγοστών εναπομεινάντων με τις κλασικές, πλέον, καλοκαιρινές και όχι μόνο πυρκαγιές), η τσιμεντοποίηση των κατά τα άλλα αναδασωτέων εκτάσεων, η υπερχρησιμοποίηση του αυτοκινήτου, η παντελής απουσία ενός πολεοδομικού σχεδίου και ενός προγράμματος κλιμακωτής εξάπλωσης που ισχύει στις περισσότερες μεγάλες ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, τα υπεράριθμα παλαιά και ενεργοβόρα κτιρία και, κυρίως, η μηδενική περιβαλλοντική συνειδητοποίηση του μέσου Έλληνα, που φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Ειδικά το τελευταίο είναι ίσως ο σημαντικότερος και συνάμα εξοργιστικότερος παράγοντας. Γιατί πραγματικά, τι μπορεί να πει κανείς για κάποιον που προτιμά να πετάει τα σκουπίδια του κάτω, ενώ υπάρχει στα δέκα μέτρα κάδος, ανοίγει τον χείμωνα ταυτόχρονα το καλοριφέρ, το αερόθερμο και το κλιματιστικό, με αποτέλεσμα να κάνει μέσα στο καταχείμωνο τόση ζέστη στο σπίτι του ώστε κυκλοφορεί με το φανελάκι, και όταν ξυρίζεται αφήνει με τις ώρες ανοιχτή την βρύση του, σπαταλώντας κυβικά ολόκληρα νερού; Ότι αν όχι επιεικώς ηλίθιος, είναι τουλάχιστον αγριάνθρωπος, με καμία αίσθηση υπευθυνότητας για τις επόμενες γενιές και καμία αντίληψη περί της, προερχόμενης από τέτοιες και ανάλογες συμπεριφορές, περιβαλλοντικής καταστροφής που απειλεί και την δική του ζωή και αυτές των άλλων. Το συμπέρασμα είναι ότι η επιρροή όλων των υπολοίπων παραγόντων μπορεί να αμβλυνθεί σημαντικά αν υπάρξει μια σωστή καθοδήγηση του κόσμου προς μια φιλική προς το περιβάλλον και υπεύθυνη προς τους άλλους στάση ζωής. Αρκεί βέβαια να υπάρχει και η ανάλογη διάθεση.
Δεδομένης της τωρινής κατάστασης και του ασφυκτικά μηχανιστικού αστικού περιβάλλοντος και τρόπου ζωής, είναι δύσκολο για κάποιον να σπάσει τα προαναφερθέντα στεγανά. Αλλά το γεγονός ότι απλές λύσεις και ειλικρινείς μεταστροφές στην καθημερινή αντιμετώπιση των ενεργειακών πόρων στο πλαίσιο των μέσων σύγχρονων αναγκών του πολίτη μπορούν να επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάνει πολύ ενδιαφέρουσα την σχετική έρευνα για προτεινόμενους τρόπους δράσης. Το Διαδίκτυο προσφέρει ένα άμεσο κι εύχρηστο αρχικό lead που μπορεί παράλληλα να οδηγήσει και σε μια περαιτέρω εμβάθυνση επί του θέματος. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες σχετικές ιστοσελίδες.

http://www.wwf.gr/footprint   Στην ιστοσελίδα της WWF, παίζοντας το ηλεκτρονικό παιχνίδι "Footprint", θα υπολογίσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα, δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνετε και πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, θα βρείτε συμβουλές για το πώς θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος των ρυπογόνων εκπομπών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια και χρήματα.


http://www.ecorec.gr   Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ασχολείται με θέματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμάτων, βιώσιμης διαχείρισης στερεών και άλλων αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας, και προώθησης της βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο site θα βρείτε διευθύνσεις για ανακύκλωση υλικών (από ηλεκτρικές συσκευές και μέταλλα μέχρι ρούχα), οδηγίες για οικιακή κομποστοποίηση απορριμάτων (που μπορεί να γίνει εύκολα στον κήπο ή το μπαλκόνι), διευθύνσεις προμηθευτών κάδων κομποστοποίησης κ.τ.λ.


http://www.ecofamily.gr   Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, νερού, αλλά και οικολογικά προϊόντα, όπως βιοδιασπώμενες σακούλες από καλαμπόκι, είδη μιας χρήσης από ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι και ταπιόκα (καλαμάκια, πιάτα, ποτήρια κ.ά.), πρέσα ανακύκλωσης από 100% ανακυκλώμενο υλικό για πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και κονσέρβες, ακόμη και μπιτόνια, καθώς και διάφορα άλλα είδη από ανακυκλώμενα υλικά.



http://www.quickneasy.gr   Τα πάντα για την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού αλλά και για την μετατροπή ενός συμβατικού σπιτιού παλαιάς κατασκευής σε βιοκλιματικό.

http://www.greenroofs.gr   Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα φυτεμένα δώματα, τις πράσινες στέγες και ταράτσες (μελέτες, υλικά, φυτά, μονώσεις, νομικά θέματα, εισαγωγή στο πολεοδομικό σχέδιο κ.λπ.) και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σχετικά.

 
 

http://www.oikologos.gr   Εδώ θα βρείτε πρακτικές λύσεις για τον οικολογικό καθαρισμό του σπιτιού, πράσινη χημεία για το σπίτι, "πράσινες" συνήθειες κι επιλογές για τα ψώνια, την χρήση του υπολογιστή και των ηλεκτρικών συσκευών γενικότερα κ.ά.


Μαζί με αυτές τις επιλογές μπορείτε πάντα να επισκεφθείτε και τις κεντρικές ιστοσελίδες της WWF, της Greenpeace, του Τ.Ε.Ε. και των σχετικών παραρτημάτων τους. Τα αντίστοιχα links φαίνονται παραπλεύρως στις επιλεγμένες ιστοσελίδες του blog. Με την είσοδό σας στα sites αυτά μπορείτε να ψάξετε για τους αντίστοιχους υπερσυνδέσμους που αφορούν τον "πράσινο" καθημερινό τρόπο ζωής στην δουλειά, το σπίτι και την διασκέδαση.
Άμα κάποιος αναγνώστης βρει και άλλες σχετικές ιστοσελίδες (είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ακόμα μπόλικες), ας στείλει τα links, κατά προτίμηση σε σχόλιο για να μπορέσουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες να τις επισκεφθούν εύκολα.

5 σχόλια. Βγάλτε το από μέσα σας!:

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2009 στις 12:43 π.μ.  

Κανενα site για τα πραινα δομικα υλικα;

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2009 στις 12:44 π.μ.  

εννοουσα πρασινα δομικα υλικα

Dimos 12 Οκτωβρίου 2009 στις 12:46 π.μ.  

Εννοούμε προφανώς τα δομικά υλικά τα φιλικά προς το περιβάλλον; Κοιτάξτε στην σελίδα http://www.greenbuilding.gr/odigos.php?categ=6

Dimos 12 Οκτωβρίου 2009 στις 12:56 π.μ.  

Με αφορμή το σχόλιο για τα "πράσινα" δομικά υλικά και αν και δεν με αρέσει να κάνω οποιοδήποτε είδος διαφήμισης, παραθέτω εδώ κάποιες επιπλέον ιστοσελίδες που προσανατολίζονται προς τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά (που απλά φέρουν και το αντίστοιχο brand):

http://www.biopin.gr Οικολογικά χρώματα και βερνίκια για κάθε χρήση από την Γερμανία.
http://www.ecohouse.gr Ηλεκτρονικός κατάλογος με σουηδικά και άλλα οικιακά προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
http://www.auro.gr Επιχείρηση που ασχολείται με την διάθεση κι εφαρμογή καθαρών φυσικών προϊόντων και προτείνει λύσεις με ακίνδυνα, μη τοξικά και μη ρυπογόνα υλικά.

Dimos 12 Οκτωβρίου 2009 στις 7:45 μ.μ.  

Ένα άλλο ενδιαφέρον που είδα, αν και ξεφεύγει κάπως από το γενικότερο κλίμα αυτής της ανάρτησης, είναι το http://www.kallidendron.gr όπου παρουσιάζεται η μέθοδος "Καλλίδενδρον", μια απλή και φτηνή τεχνική δενδροφύτευσης. Αναπτύχθηκε από τον ακαδημαϊκό ερευνητή στο ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καλλίστρατο. Την αυθύνη του προγράμματος έχει σήμερα η κόρη του, Ιωάννα Καλιστράτου. Δυστυχως μέχρι στιγμής το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος περιορίζεται στην Αττική.

Η ΦΑΣΗ ΓΗΣ - ΣΕΛΗΝΗΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΤΥΠΟΥΣ...

ΠΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP